Ondřej Filip
  • Úvod
  • Blog
  • DÁVEJTE SEBE SAMÉ NA PRVNÍ MÍSTO

29. 1. 2018 – DÁVEJTE SEBE SAMÉ NA PRVNÍ MÍSTO

businessman-2956970_1280Znám jich mnoho, protože mi důvěřují a já jim naslouchám. Je jich ovšem mnohem více, protože o tom, jak to mají, nemluví. Neuvědomují si vůbec, že něco není v pořádku, přijde jim to naprosto přirozené (být ve stresu a nestíhat), případně nevědí co s tím. Nebo se o tom prostě jen bojí mluvit. O kom mluvím?
Mluvím o vás, dámy a pánové. O vás, kteří podnikáte nebo vedete firmy a týmy. Chcete se bavit a být úspěšní v tom, co děláte. Chcete zabezpečit svou rodinu, chcete být dobrým partnerem a oporou pro vaše protějšky, chcete být rodičem, který smysluplně tráví čas se svými dětmi, chcete být prospěšní pro svou komunitu. Je toho celkem dost.

Nastal čas o tom nejen začít víc mluvit, ale hlavně začít s tím i něco dělat.


Kolik takových lidí kolem sebe znáte?

Nejen lídři a manažeři velmi často zapomínají na to nedůležitější – na sebe sama. Sebe sama dávají na poslední místo a vnímají jí to jako velkou ctnost. Díky tomu svět kolem sebe vidí jen rozmazaně a jsou v permanentním stresu. Neumí zpomalit a žít. Případně se zastavit a zvážit, jestli je to doopravdy tak, jak chtějí. Vlastně ani nevnímají, co doopravdy chtějí.

Dávat sebe samého na první místo je naprosto přirozené a to nejlepší, co pro sebe, své blízké a firmu, kde pracujete můžete udělat. Pouze tehdy můžete být opravdovým přínosem a nesobecky podporovat a pomáhat ostatním. Je nezbytné najít čas pro sebe pro své koníčky, svůj spirituální rozvoj a na to, vůbec nic nedělat.

Na jaké místo dáváte VY sebe samé?

Jejich největším nepřítelem je, ve své podstatě, přehnaná zodpovědnost. Tím, že přehaně přebírají zodpovědnost za ostatní lidi (i blízké) a firmu, kde pracují, vyhýbají se zodpovědnosti za sebe samé. Zapomínají na sebe a na to, co doopravdy chtějí. Jak potom chtějí být zodpovědní za ostatní, když nejsou zodpovědní ani za sebe sama? Dělají věcí, které ve skutečnosti dělat nechtějí (protože tak se to přece má dělat a je to tak správně)

Mlčí a souhlasí tam, kde by se měli postavit a mluvit nebo mluví tam, kde by měli mlčet

Vyhýbají se konfliktům a nepříjemným situacím nebo zbytečně bojují

Přebírají odpovědnost za emoce a pocity druhých

Nevyjadřují a potlačují emoce, případně je jimi nechají vláčet

Je to smrtící koktejl po jehož požití přichází frustrace, napětí, stres, únava, konflikty, atd.
Žádné uznání, ocenění a spokojenost.

Najděte odvahu dávat sebe samé na první místo. Je to přirozené a nezbytné. Je to sice obtížná, dlouhá a nikdy nekončící cesta, ale bohatě se vám vyplatí.

K tomu, abyste začali dávat sebe samé na první místo, potřebujete dokonale znát sami sebe. To jak přemýšlíte, jak se chováte, co cítíte, co říkáte, jaké máte postoje a myšlenkové vzorce.

Začněte maličkostí. Když něco začnete dělat, ptejte se sami sebe. “Je to doopravdy to co chci právě teďdělat?“  Není uplně nutné si hned odpovědět, jde spíše o to, začít si pomalu uvědomovat, kdy dělám věci, které opravdu dělat chci.

 
Ondřej Filip
Ondřej Filip

Ondřej Filip

info@ondrejfilip.com
+420 777 292 545
skype: coachondrej

MŮJ STROM ŽIVOTA

     

Kontaktní formulář





Please leave this field empty.